Share This

En lejlighed i Paris

 

Filmen “En lejlighed i Paris” hedder på engelsk “My old lady”. Det lød ret tillokkende med Paris og særligt, at lejligheden lå i bydelen Marais, som jeg selv er ret begejstret for. Filmen handlede om en amerikaner, Mathias (Kevin Kline), som havde arvet en stor lejlighed i Paris efter sin far, som han ikke havde haft kontakt med i mange år.

 

Min lejlighed i Paris1

 

Mathias var kommet til Paris for at sælge lejligheden, men finder til sin overraskelse ud af, at der bor den 92-årige Mathilde (Maggie Smith) i den sammen med sin datter Chloé (Kristin Scott Thomas). Værre var det at han ikke kunne smide dem ud ifølge lejekontrakten, så hvis lejligheden skulle sælges, skulle de to blive boende. Samtidig skulle han give dem 2400 Euro om måneden p.g.a. nogle indviklede regler. Da Mathias havde brugt sine sidste penge på rejsen til Paris, havde han et lidt akut pengeproblem. Mathilde indvilgede i at leje et værelse ud til ham mod at få hans guldur som forskud på lejen. Og det blev starten på et drama mellem de tre personer.

Jeg havde på forhånd læst om filmen, så jeg troede, at det var en komedie, som gik ud på at få den gamle dame og datteren ud af lejligheden, så han kunne sælge den. Den startede også i dette spor, men der gik ikke lang tid, før den slog over i et ret alvorligt spor, dog med humoristiske indslag. Det viste sig, at Mathias’ far havde levet et dobbeltliv, hvor han på den ene side havde boet sammen med sin kone og Mathias i New York, og på den anden side havde levet sammen med Mathilde i mange år, når han var i Paris. Han rejste nemlig meget på jobbet. Så den gik mere på alvorlige emner som selvmord, selvmordsforsøg, psykiske problemer, utroskab og bedrag. Mathias kom til Paris for at sælge sin lejlighed, men da det kom til stykket fandt han sin fortid (og fremtid).

 

Min lejlighed i Paris2

 

Filmen var ikke ligefrem en actionfilm, selvom der blev skudt med gevær en enkelt gang. På overfladen var det en stille film, men underneden var der rigeligt med indre spændinger mellem de tre hovedpersoner. Mathias’ far så man ikke, men på en måde var han også en af hovedpersonerne, da der blev talt meget om ham.

Filmen foregik kun i Paris. Der var dog ikke så mange optagelser af byen, som jeg havde håbet på, men man så da optagelser fra Marais og Seinen flere gange. Det meste af filmen foregik i lejligheden, som havde en gammeldags og en lidt slidt indretning. Det blev ikke ensformigt med kulisserne, da lejligheden skulle forestille at være på omkring 500 kvm. med en pæn størrelse have (private haver er ret sjældne i Paris). Dermed var der mange forskellige rum, som optagelserne foregik i. Sjovt nok var der kun et toilet i den store lejlighed, som gav lidt problemer for de tre hovedpersoner. En detalje i filmen var, at Mathias havde fundet en køber til lejligheden (og de to logerende). Køberen bød 9 mill., men Mathias ville have 12 mill. Og vi taler om Euro …… Om han solgte eller ej, afsløres EFTER filmens rulletekster.

 

Min lejlighed i Paris3

 

Om en film er god vil altid være subjektivt i forhold til, hvad man godt kan lide at se. Jeg blev selv positiv overrasket og fandt den god. Selvom den handlede om mørke emner, så var der nok også lidt livsglæde over den. Det endte med at blive en lidt “feel-good” film, men ikke på en overdreven måde.

Fra: 2014
Land: England, Frankrig, USA
Spilletid: 107 minutter
Hovedpersoner:  Maggie Smith, Kevin Kline og Kristin Scott Thomas
Anmeldelse af: Erik / Paris Venner