Share This

Sejltur på Canal Saint-Martin

 

Af: Erik / 2016

Canal Saint-Martin er en 4,5 km. lang vandkanal, som blev anlagt i starten af 1800-tallet. Den udgår fra Canal de l’Ourcq i nordøst Paris og løber ud i Seinen i den østlige del af byen lige overfor Botanisk have (Jardin des Plantes).

 

Canal Saint-Martin5

Marinaen i den sydlige del af kanal set mod Seinen.

 

Oprindeligt blev den brugt til “frisk” drikkevand samt transport af varer. Området omkring kanalen blev til et arbejderkvarter med en del fabrikker og pakhuse. Der sås bl.a. garverier, glarmestre og papirfabrikker, som brugte meget vand i produktionen. I dag er fabrikkerne og pakhusene for længst lukket, men mange af bygningerne står der stadig.

Men i de seneste par årtier er der sket noget med kanalen og området langs den. Der er simpelthen kommet nyt liv i området. Mange unge mennesker kommer i området. De tiltrækkes af smarte butikker, billige og stemningsfulde caféer og restauranterne samt idyllen. Man kan kalde det for en romantiske idyl. Specielt noget af stykket ved Quai de Valmy og sidegaderne huser mange butikker og spisesteder. Om aftenen strømmer studerende til områdets mange billige barer og natklubber.

 

Canal Saint-Martin4

Canal Saint-Martin ligger i samme højde som gaderne modsat Seinen.

 

Der er ikke de store turistattraktioner, brede boulevarder eller dyre modebutikker i området, men til gengæld kan man “gå om bord” i noget af det mest autentiske parisiske folkeliv. Der er en mere afslappet stemning her, og den trækranset kanal og broerne giver noget Venedig over stemningen.

Der går turistbåde, som sejler på den smalle kanal. Man passerer under yndige grønmalede broer, og man skal også gennem flere sluser, da der er 25 meter i højdeforskel mellem hver ende af kanalen. En del turen foregår under Paris’ gader og er rigtig spændende.

I den sydlige ende ligger der en yndig marina ved Bastille-pladsen. I den nordlige ende ses et af de få bevaret toldhuse fra 1700-tallet, hvorefter kanalen bliver bredere. Nu hedder det Bassin de la Villette, hvor mange franskmænd strømmer til i weekenderne og holder picnic og spiller boule m.m.. På vandet ses kajakroere, lystbåde, pramme og skibe omdannet til barer/restauranter. Og i noget af juli/august er området lavet om til strande med parasoller, palmer, barer, minigolf osv.

 

Canal Saint-Martin3

Der findes mange forskellige tilbud vedr. at sejle på kanalen.

 

Bådture på Canal Saint-Martin

Canauxrama: http://www.canauxrama.com/en (fransk og engelsk)

Paris Canal: http://en.pariscanal.com/main-page.aspx (fransk og engelsk)